- De teelt van aardappelen begint met goed voorkiemen en zo vroeg mogelijk poten. Het aanaarden wordt juist zo lang mogelijk uitgesteld zodat de grond nog kan opwarmen en de aardappel snel tot ontwikkeling kan komen. Op het juiste moment handelen is bij uitstek nodig want de aardappel heeft afhankelijk van het weer snel last van de aardappelziekte fytoftora. In de biologische teelt kan hiervoor geen fungicide worden ingezet. Er komen steeds meer resistente rassen op de markt. De Lingehof teelt zowel resistente als niet-resistente rassen. Daarnaast wordt soms onderzoek gedaan.
- Wat is er mooier dan hartje zomer met mooi weer het gele goud met de graanmaaidorser (ofwel combine) te oogsten. Hoewel graan qua tonnen en opbrengst saldo niet kan tippen aan een goed uien of aardappeljaar, is graanteelt belangrijk op de Lingehof. Wintergraan, zoals spelt en wintertarwe bedekt ook in de winter het land, wortelt diep en zorgt zo voor goede structuur. Daarnaast wordt afwisselend (afhankelijk van het jaar) triticale, gerst en haver geteeld. Onze granen gaan voornamelijk naar Molen "De Vlijt" in Wageningen en van daaruit naar bakkers in de hele regio. Zie bijvoorbeeld Brood Leeft.
- De combinatie van gras en klaver is een goede teelt voor herstel van bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid. Het gras levert veel organisch materiaal, dus koolstof in de bodem. De klaver bindt stikstof uit de lucht. Door grasklaver twee jaar te laten staan ontstaat een dicht doorwortelde bodem. De grasklaver wordt regelmatig gemaaid en gaat naar de buren voor de melkkoeien.
- De oogst van pompoenen is een heel karwij en gebeurt handmatig als het gewas begint af te sterven. Dan maken vele handen licht werk. Via een oogstband worden ze in een bewaarkist gelegd. Dit voorkomt zoveel mogelijk beschadiging. Kleine wondjes zijn invalsporen voor schimmels en verminderen de bewaarbaarheid. In de winter worden de pompoenen geborsteld en geknipt voordat ze naar de afnemer gaan.
- Quinoa is een nieuw gewas, dat oorspronkelijk uit de Andes in midden-Amerika komt. Het nieuwe gewas is lid van een bekende plantfamilie, waartoe ook spinazie en het onkruid meldeganzevoet behoren. De veredeling van rassen die geschikt zijn voor ons klimaat is nog in volle gang en ook in de teelt zelf is het nog pionieren.
- De rode kool is één van de weinige gewassen op de Lingehof die niet gezaaid wordt maar wordt geplant. De kool komt als plantje aan en wordt begin mei met een Ferrari (pootmachine) gepoot. Rode kool is een sluitkool. Er is heel wat groeikracht nodig om zo mooi te sluiten en genoeg kilo's in de kist te geven. Kool heeft dan ook meer bemesting nodig dan andere gewassen. Hoewel de kool voor de verwerkende industrie geteeld wordt zijn de lijnen toch heel kort. Conservenfabriek Baltussen zit om de hoek in Driel. Daar wordt de kool fijngesneden en geblancheerd in glazen potten.
- Biologische bietjes, in eigen sap gekookt en verpakt, als je deze tegenkomt in de supermarkt, kán er een bietje van de Lingehof in zitten. Grotere bieten kunnen tot bietensap verwerkt worden. Voor elke maat heeft onze verwerker een passend product en afnemer. Een rode biet verdraagt geen bewaring in kisten. Bieten worden op een grote hoop bewaard met goede ventilatie zodat ze hun warmte kwijt kunnen.
- De uienplant is gevoelig voor wat hij aantreft in de bodem en reageert direct op slechte structuur en teveel bemesting. De teelt van uien wordt daarom gepland nadat twee jaar grasklaver op het perceel heeft gestaan. De omgeploegde grasklaver verteerd langzaam en geeft genoeg voeding af. We telen rode en gele uien. De rode ui is nog gevoeliger dan de gele. Bovendien is hier nog geen meeldauw resistent ras van beschikbaar. Veruit de meeste wieduren zitten elk jaar weer in de uien. Zoveel aandacht! Dat zou je niet zeggen voor zo'n alledaags product.
- In onze klimaatzone is lupine een goed alternatief voor soja en is makkelijker te telen dan soja. Van lupine kan prima een vegetarische vleesvervanger gemaakt worden. De lupine plant zit in de familie van vlinderbloemigen. Dit betekent dat de plant samen met bodembacteriën in staat is om zelf stikstof uit de lucht te binden voor eigen groei en daarom heeft de teelt weinig bemesting nodig. Lekker Lupine stimuleert de consumptie en teelt van biologische lupine in Nederland.